Nové automaty na jízdenky v Budapešti

Koupit jízdenku na MHD v Budapešti bylo donedávna velkým dobrodružstvím obzvlášť pro cizince... Od letošního jara se však vše zmĕnilo k lepšímu, bez nadsázky až do ideálního stavu a to na svĕtovou úroveň.


Zdroj fotky: Nyitrai Dávid/BKK (automat na jízdenky na náměstí Baross tér u Východního nádraží - Keleti Pályaudvar)
V současné době si tedy každý může zakoupit libovolnou jízdenku v automatech - je jich více než 300 -, v pokladnách a v určitých partnerských prodejnách. O hustotě prodejních míst v Budapešti ani nebudeme psát, vždyť automaty se vyskytují prakticky na každém čtverečním kilometru. Samozřejmě na frekventovaných místech, jako je linka tramvají 6 a 4 jedoucích po velkém bulváru, je téměř na každé zastávce umístěn automat. Také u vstupů do stanic metra jsou instalovány automaty.


Zdroj fotky: Nyitrai Dávid/BKK (jasně rozeznatelné panely podle postupu nákupního prosecu)
Na nových dotykových automatech jsou jasně rozdělené tři panely: na panelu číslo 1 (modrý) se určí typ a počet jízdenek, na čísle 2 (tmavomodrý)si lze vybrat způsob platby a na 3. panelu (fialový) se vydává samotná jízdenka a vrací peníze.
Imponující informace: automaty jsou zatím v maďarštině a angličtině, ale brzy budou cizí jazyky rozšířeny na němčinu, francouzštinu, ruštinu, slovenštinu a čínštinu.

Více o panelech: na panelu číslo 1 si lze vybrat ze všech druhů jízdenek. Jsou to tyto (popisujeme jen možnosti, které jsou relevantní pro cizince):

Cena jízdenky Typ jízdenek
za 350 Ft jednorázová jízdenka
za 3000 Ft blok 10 jízdenek a doklad o nákupu
za 300 Ft jízdenka do metra na 3 stanice jedním směrem
za 750 Ft  jízdenka na loď
za 550 Ft dětská jízdenka na loď (do 15 let)
za 1650 Ft denní jízdenka na všechny typy MHD platná 24 hod.
za 4150 Ft třídenní jízdenka na všechny typy MHD platná 72 hod.


Dobré zprávy: cena jízdenek se od loňska nezměnila a občané EU nad 65 let jezdí úplně zdarma (je nutné se prokázat při kontrolách osobním dokladem tj. občanským průkazem, cestovním pasem příp. řidičským průkazem). A ta méně dobrá zpráva je, že dětské jízdenky, kromě lístku na loď pro děti a mládež, se neposkytují.


Zdroj fotky: Nyitrai Dávid/BKK (automat na jízdenky u vchodu metra)

Panel číslo 2 je určen pro výběr způsobu platby: lze platit platnými mincemi (5, 10, 20, 50, 100 a 200 Ft), bankovkami (500, 1000, 2000, 5000, 10000 a 20000 Ft), libovolnou platební kartou.

Jaké jízdenky se vyplatí koupit?
Je to samozřejmě soukromá věc každého, ale při návštěvě Budapešti bychom určitě doporučili zakoupit si jízdenku na 24 hodin či 72 hodin.

Další užitečné informace:

  • u vstupu do metra všude kontrolují jízdenky revizoři, což se stává i v soupravách metra,
  • pokuty jsou vysoké: 8000 Ft zaplatí černý pasažér na místě, pokud u sebe nemá tolik peněz, pak dodatečné uhrazení pokuty je již 16000 Ft,
  • uplatnit jízdenky je nutno v samotných dopravních prostředcích s výjimkou 24 a 72 hodinové jízdenky,
  • na speciální dopravní prostředky v Budapešti (lanová dráha na Budínský hrad - Budavári sikló, Dětská železnice - Gyermekvasút, Sedačková lanovka - Libegő, linky nostalgických tramvají) výše popsané typy jízdenek neplatí.

Další související články:

Cesta do Budapešti z Čech a Slovenska
Budapešť na kole
Nejnovější metro v Budapešti
Prohlídka na lodi téměr zdarma
Taxislužba - jednotná sazba
 

Komunikace česky nebo slovensky!

INFOLINKA (9-18 hod.)
+36 30 680 26 26
info@ubytovani-budapest.cz
Vytvořeno službou Webnode